Výroční zpráva 2021

 

 

Občanský sněm Čech, Moravy a Slezska

-         nadační fond pro rozvoj občanské společnosti

 

 

 

Výroční zpráva

za rok 2021

 

 

Základní údaje o nadačním fondu

Název:

Občanský sněm Čech, Moravy a Slezska

– nadační fond pro rozvoj občanské společnosti

Zkratka:

NF OS-ČMS

Sídlo:

Ostrava – Vítkovice, Vrázova 1282/5, PSČ 703 00

Vznik:

25. 5. 2012, zapsáno Krajským soudem v Ostravě, oddíl N, vložka číslo 1037

IČ:

294 44 845

Zřizovatelé:

Ing. Libor Mikš

 

Josef Orszulík

Majetkový vklad::

1000 Kč

Bankovní účet:

FIO BANK  2500269240/2010 (transparentní účet)

Webové stránky:

www.obcanskysnem.cz

E-mail

info@obcanskysnem.cz

 

Účel nadačního fondu

a)      Ověřování již hotových a vytváření nových prakticky ověřitelných modelů občanské společnosti s posílením funkčnosti obecní samosprávy a osobní zodpovědnosti s důrazem na morální aspekty ve všech oblastech společenského života jako nezbytného předpokladu zdravého rozvoje každého občana.

b)      Vývoj progresivních technologií potřebných pro zvýšení soběstačnosti jednotlivých obcí a regionů.

c)      Seberealizace a zapojení do společenského života osob se sníženou schopnosti nebo možností společenského uplatnění.

d)      Podpora nakladatelské a publikační činnosti jako jedné z forem, jak potřebné myšlenky a poznatky předchozích bodů dostat k širší veřejnosti.

 

Členové statutárních orgánů:

a)      Správní rada:

Předseda:

Ing. Jaroslav Hauser, CSc.

Členové:

Petr Hradil

 

Ing. Libor Mikš

 

b)      Revizor:                   Jiří Vopelka

Přehled o činnosti fondu

Rok 2021 byl stále silně ovlivněn probíhající agresívní mediální kampaní ohledně koronaviru. Zejména trval značný tlak na tzv. povinné očkování, přičemž se zcela ignorovaly možné vážné zdravotní problémy pramenící z neodzkoušené vakcíny. Průběh masového očkování bez znalosti anamnézy pacientů je stavem dosud nevídaným, a požadavek na lepší informovanost byl zcela namístě. A právě tohoto úkolu se musela v plné míře zhostit alternativní scéna. Samozřejmě že podávané informace byly do značné míry spekulativní a ne vždy mohly být potvrzeny jako pravdivé. Ale ostrá kampaň odsuzující jako desinformace vše, co nebylo v souladu s mainstreamem, rozhodně korektní není.  Ostatně v mnoha případech se později ukázalo, že mainstreamové informace byly nepravdivé, ale za to se již nikdy nikdo neomluvil. Proto podporu nezávislých médií, která se nyní stala hlavní náplní naší činnosti, stále považujeme za nutnou a společensky přínosnou.

Personální obsazení správní rady zůstalo stejné. Připravuje se změna na pozici revizora, neboť jeho funkční období končí příští rok a revizor avizoval, že již dále v této funkci působit nechce. Důvody má čistě osobní, nesouvisí s činností našeho nadačního fondu.

Nadační fond nedisponuje žádným movitým majetkem, prostory pro své sídlo má poskytnuty zdarma a členové statutárního a kontrolního orgánu vykonávají své funkce bezplatně. Provozní náklady NF v celkové výši 1512,50 Kč zahrnují pouze úhradu za webhosting a domény včetně záložních. Náklady v porovnání s minulými lety klesly, protože jsme se rozhodli snížit počet záložních domén.

Členové rady jsou v pravidelném kontaktu přes internet, ze dvou jednání byl pořízen zápis. Veškeré finanční toky nadačního fondu jsou řízeny přes transparentní účet u FIO banky č. 2500269240/2010. Veškerý majetek mimo základní vklad představují pouze finanční dary našich přispěvatelů. Výše uvedený bankovní běžný účet není úročen.  

Základní finanční ukazatele v roce 2021:

Zaokrouhleno na koruny:

Položka

V Kč

Stav účtu:

 

Na začátku roku

45.893

Na konci roku

15.803

 

 

Závazky:

0

 

 

Obdržené prostředky:

 

Dary nadačnímu fondu

334.695

Příjmy celkem

334.695

 

 

Výdaje:

 

Náklady NF

1.513

Poskytnuté příspěvky

363.272

Výdaje celkem

364.785

 

 

Rozdíl

-30.090

Nadační dary

Objem finančních darů proti roku minulému vzrostl na 334.694,87 Kč. Podotýkáme, že náš nadační fond není napojen na žádný státní penězovod, veškeré dary nejčastěji v řádu stokorun pocházejí od soukromých osob. Zvýšený objem příspěvků se projevil již tradičně v prosinci. Celkový počet příspěvků byl 1294, což je sice nepatrně méně než loni, ale rozdíl v jednotkách nehraje roli. Těší nás, že většina dárců přispívá pravidelně a přidávají se i noví. Téměř všechny dary, stejně jako v letech minulých, putují na podporu projektu slovenského nezávislého internetového SV-SK, které se těší velkému zájmu posluchačů i v naší republice. Vzhledem k sílícím snahám o cenzuru, která pochopitelně dopadá zejména na mainstreamová média, se dá předpokládat, že zájem o nezávislé vysílání poroste. Nabízíme vice projektů, které je možné naším prostřednictvím podpořit, ale žádný z nich zatím větší zájem našich dárců nevzbudil.

Dne 22. 6. 2021 nám poslala paní Zdeňka Fišerová dar ve výši 10.000 Kč. Nejnižším darem byla částka 20 Kč, průměrná výše jednoho daru byla 258,65 Kč.

Nadační příspěvky

Nadační fond v roce 2021 podporoval nadačními příspěvky vysílání slovenského internetového rádia SV-SK. Nashromážděné dary za předchozí měsíc se na začátku aktuálního měsíce sečtou a převedou na zaokrouhlenou částku v EUR. Celkem jsme v roce 2021 převedli na účet SV-SK částku 13800 EUR, přičemž 1410 EUR zaslaných 4. ledna představovalo prostředky shromážděné v prosinci 2020.

Omezení nákladů souvisejících se správou fondu

Jediným majetkem fondu jsou obdržené finanční dary. V roce 2021 NF OS-ČMS hospodařil s prostředky v celkové výši 342.690,11 Kč (po odečtení neodeslaného příspěvku za prosinec 2020 ve výši 37.897,44 Kč). Statut nadačního fondu omezuje jeho náklady maximální výší 50% z majetku nadačního fondu. Celkové provozní náklady ve výši 1512,50 Kč představují podíl 0,44 %, takže pravidlo pro omezení nákladů fondu bylo zjevně dodrženo.

Zpráva revizora

Za rok 2021 revizor nenašel žádné nedostatky v hospodaření ani při poskytování nadačních příspěvků. Všechny prostředky byly vynaloženy hospodárně v souladu s účelem a cíli našeho nadačního fondu.  

 

 

V Brně dne 13. 5. 2022

Ing. Jaroslav Hauser, CSc. v. r.

předseda správní rady

 

 

 

Seznam příloh:

  1. Účetní výkazy NF OS-ČMS za rok 2021
  2. Zpráva revizora za rok 2021

Novinky a události

8.8.2017

Vyšla nová kniha

Dovolujeme si vás upozornit na vydání nové knihy Petra Havlíčka s názvem "Kladivo na politiky". V případě vašeho zájmu se obracejte na web Pozitivního světa

8.8.2017

Volby 2017

dovolujeme si vás upozornit na nově vzniklý politický subjekt s názvem "Hnutí Cesta". Jeho program a myšlenky prezentované na webových stránkách

www.hnuticesta.cz

 

Více
21.3.2017

Hodnocení uplynulého roku 2016

Jako každý rok se v přiloženém souboru zamýšlíme nad uplynulým rokem 2016.

>> zobrazit pdf
načíst další

OS-ČMS

OBČANSKÝ SNĚM Čech, Moravy a Slezska

je spoluautorem, nositelem a ochráncem hodnot na úrovni pilířů Všeobecné správy, Kultury a Hospodářství.

KONTAKT

Centrální e-mailová adresa:

info@obcanskysnem.cz

Korespondenční adresa:

Občanský Sněm ČMS
vila Univers
Vrázova 5
700 30 Ostrava

Zasílání novinek

Chcete být informování o novinkách nebo probíhajících akcích? Zadejte prosím svůj e-mail.